Werk je in de kinderopvang of het onderwijs en zoek je meer uitdaging op je werk. Wil jij je verder verbreden en verdiepen in je vakgebied? Dan is de Associate degree Pedagogisch Educatief Professional (Ad PEP) in deeltijd iets voor jou!
De Ad PEP is een tweejarige deeltijd hbo-opleiding op niveau 5. Met de opleiding vergroot je jouw kennis en vaardigheden op het gebied van pedagogische en didactische begeleiding en stimulering van kinderen (0-12 jaar). Ook helpt de opleiding jou een voortrekkersrol in te nemen binnen je organisatie door aan de slag te gaan met onderwerpen als:
De opleiding is praktijkgericht, dat wil zeggen dat je telkens een relatie legt tussen de kennis en vaardigheden die je in de opleiding aangeboden krijgt en je eigen werkpraktijk. Zo krijg je bijvoorbeeld kennis over opvoedingsondersteuning, oefen je jouw gespreksvaardigheden met ouders volgens bepaalde theoretische modellen en pas je dit toe in je eigen werkpraktijk.
Na afloop van de opleiding ontvang je het hbo-diploma: “Associate degree”. Wij zijn er trots op dat de Ad Pedagogisch Educatief Professional (Ad PEP) in 2022 het predicaat Topopleiding heeft gekregen.
Heb je interesse in de Ad Pedagogisch Educatief Professional? Meld je dan aan voor een proefcollege. Tijdens deze middag krijg je een gastcollege, een opdracht en maak je kennis met je potentiële medestudenten en de docenten van de opleiding. Klik hier om je aan te melden.
Vraag hier de brochure aan.
In de Ad PEP-opleiding staat in het eerste jaar de ontwikkeling van het kind (0-12 jaar) in zijn eigen leefomgeving centraal. In het tweede jaar van de opleiding leer je vanuit een breder perspectief naar het kind te kijken. De opleiding is opgebouwd uit vier modules van een half jaar. Binnen elke module staat een bepaald thema centraal. De modules worden hieronder kort toegelicht.
Module 1: Ontwikkelingsstimulering
In de eerste module leer je hoe de gezonde ontwikkeling van kinderen verloopt en hoe je deze kunt stimuleren door betekenisvolle speel-leersituaties te creëren. Je leert (nog) beter te kijken naar je kinderen, leert hoe je hun omgeving kunt verrijken en hoe je doelgericht activiteiten kunt ondernemen. Specifiek is er aandacht voor taalstimulering en de rol van de Pedagogisch Educatief Professional hierbij. De module gaat uit van spelend leren, het creëren van een rijke leeromgeving, een talentvolle benadering en het gericht inzetten van vroegtijdige en voorschoolse educatie.
Module 2: ouderbetrokkenheid en opvoedingsondersteuning
Binnen deze module staan de thema’s ouderbetrokkenheid en opvoedingsondersteuning centraal. Je leert hoe je een zo goed mogelijke samenwerking met ouders kunt bewerkstelligen en ondersteuning kunt bieden op het gebied van opvoeding en de ontwikkeling van het kind. Je leert hoe je gesprekken kunt aangaan met ouders over lichte opvoedingsvraagstukken en je daarnaast organiseer je een bijeenkomst of activiteit voor ouders. Het doel is om een samenwerkingsrelatie met ouders aan te gaan om psychosociale problemen bij het kind te voorkomen om de noodzaak tot jeugdhulp te verminderen
Module 3: Coaching en speciale zorg
Deze module richt zich op vragen en problemen rondom een kind. Je leert problemen en vragen rondom de ontwikkeling van kinderen te signaleren. Dit kunnen zowel leer- als gedragsproblemen zijn. Je signaleert niet alleen, maar leert ook op basis van de gegevens een handelingsplan te maken waarin je afstemming zoekt met anderen (ouders/verzorgers, professionals). Naast het contact met ouders/verzorgers richt deze module zich ook nadrukkelijk op het coachen van collega’s.
Module 4: Organisatieontwikkeling
In deze module leer hoe je nieuwe ontwikkelingen in het werkveld kunt vertalen naar een concreet product, zoals een advies, een beleidsplan of een protocol. Bij deze verandering leer je je omgeving te betrekken en draagvlak onder collega’s en management te creëren. Je kijkt vanuit een breed perspectief werkt samen met andere organisaties. Daarbij komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: veranderkunde, onderzoeksvaardigheden en interdisciplinair samenwerken.
Doelgroep
De Ad PEP is gericht op professionals die werken in voorzieningen voor kinderen (0-12 jaar) en voor afgestudeerden van het mbo-4 die in een werk/leeromgeving hun professionaliteit willen vergroten.
Instroomniveau
De Associate degree Pedagogisch Educatief Professional is geschikt voor studenten met een verwant diploma op mbo-4 niveau. Bij de start van de opleiding is voorkennis over en ervaring met kinderen (0-12 jaar) in het werkveld noodzakelijk. Studenten met de vooropleidingen havo en niet-verwante mbo-opleidingen wordt daarom aangeraden een gerelateerde bacheloropleiding te volgen.
Wat vragen wij:
Ben je 21 jaar of ouder en heb je niet het juiste diploma?
Dan kun je deelnemen aan een 21+ toelatingsassessment. Klik hier voor meer informatie en aanmelding voor het 21+ toelatingsassessment.
Overige data
De opleiding gaat ieder jaar van start in september.
Tijden
Lesdagen:
2023-2024 op woensdag
Duur
2 jaar
Tijdsinvestering
Naast de praktijk (16 uur per week) en de contacturen (7-8 uur per week) wordt er van je verwacht dat je thuis nog tussen de 12 en 16 uur besteedt aan je studie.
De opleiding bestaat uit 120 studiepunten. Een studiepunt staat voor 28 uur studiebelasting. De opleiding bestaat uit vier modules van elk 30 studiepunten.
Kosten
Zie voor actuele informatie: www.hanze.nl/collegegeld. De kosten voor studieboeken, excursies en activiteiten bedragen ongeveer € 750,- voor de hele opleiding.
Afronding
Als je deze opleiding succesvol afrondt, ontvang je het diploma Associate degree Pedagogisch Educatief Professional.
Vervolg of verdieping
Na afronding van de opleiding kun je doorstromen naar de vervolgfase van de bachelor Leraar Basisonderwijs (Pabo) of de bachelor Social Work.
Contactpersonen
Bereikbaarheid tijdens de zomervakantie
Programmamanager Martine Dijk is bereikbaar via m.dijk@pl.hanze.nl. In de zomer leest zij haar mailbox op 22 augustus 2023.
-----
Voor vragen, studieadvies of inhoudelijk informatie kun je contact opnemen met Martine Dijk (programmamanager Ad Pedagogisch Educatief Professional) via e-mail m.dijk@pl.hanze.nl telefoon: (050) 595 3531
Aanmelding verloopt via studielink. Na aanmelding krijg je informatie over de intakeprocedure gestuurd.
Bijzonderheden
Deze opleiding is onderdeel van het aanbod van de Hanze Educatie Academie. De Hanze Educatie Academie (HEA) is een samenwerkingsverband tussen de educatieve opleidingen van de Hanzehogeschool. Het gaat hierbij om opleidingen op het gebied van onderwijs, kunst en sport. Binnen de HEA leiden we educatieve professionals (verder) op en werken we samen aan een brede benadering van educatieve vraagstukken.
Cookieverklaring
Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.