Overslaan en naar hoofdcontent gaan
Bezoek de Online Informatieavond HanzePro op 27 januari 2022

Commerciële Economie duaal (werken en leren)

Algemeen

De duale bacheloropleiding Commerciële Economie wordt verzorgd door het Instituut voor Marketing Management, Hanzehogeschool Groningen.

Als commercieel econoom ben je de schakel tussen het product en de klant. Je kent de markt en de doelgroep als geen ander. Je leert wensen en behoeften van consumenten en ondernemingen te vertalen naar marketing- en salesactiviteiten. Wil je die kennis en vaardigheden verwerven en tegelijkertijd in de praktijk gebruiken? Kies dan voor werken én leren tijdens de duale bacheloropleiding Commerciële Economie.

Na het volgen van de duale bacheloropleiding:

 

  • kun je de wensen en behoeften van consumenten en ondernemingen vertalen naar marketing- en salesactiviteiten
  • kun je marktonderzoeken opzetten en (laten) uitvoeren
  • kun je business- en marketingplannen opzetten en uitvoeren
  • heb je kennis en ervaring in communicatie

Uitgebreid

Als je afstudeert aan de duale opleiding Commerciële Economie, voldoet je aan dezelfde exameneisen als een voltijdse hbo-student Commerciële Economie. Er is geen verschil in kennis, wél in praktijkervaring. Duaal studeren is een goede combinatie van theorie en praktijk, die je direct kunt toepassen tijdens je werk en tijdens speciale projecten.

Doel


Je verwerft de specifieke kennis en vaardigheden die noodzakelijk zijn om slagvaardig marketing- en salesactiviteiten op te zetten en uit te voeren. Ook ben je een uitstekend adviseur op het gebied van marketing en sales.

Inhoud


In het 1e jaar van de duale opleiding Commerciële Economie ligt de nadruk op communicatie, overlegstructuren en de interne organisatie. In de tweede helft van dit jaar bestudeer je de onderneming of organisatie in zijn externe omgeving. In alle thema's spelen commercieel-economische, bedrijfseconomische en juridische aspecten een rol. Zowel tijdens het werk als in de studie wordt veel aandacht besteed aan de beroepsvaardigheden.
Vanaf het 2e jaar (de hoofdfase) staat de beroepsvorming centraal. Kennis, inzicht en beroepsvaardigheden worden uitgediept aan de hand van thema's. De studie wordt afgesloten met het meesterstuk: een afstudeerscriptie waarmee je aantoont het hbo-niveau bereikt te hebben.

Opbouw


Duaal studeren is werken en leren tegelijk. Vanaf het begin van de opleiding werk je in een betaalde baan van minimaal drie dagen per week. De baan moet passen bij jouw duale opleiding. Je doet ervaring op en kunt leren op uw werkplek. Voor dit werk ontvang je studiepunten. Verder ben je één dag per week op de Hanzehogeschool voor ondersteunende colleges, practica, trainingen en workshops. En dan is er nog een dag per week zelfstudie.
Gedurende de hele studie word je begeleid. De hogeschool stelt een mentor aan en het bedrijf waar je werkt stelt een coach aan. Omdat het aantal college-uren beperkt is, kun je tijdens werkdagen via intranet en e-mail contact houden met je eigen studiegroep en met begeleiders. Zo is het mogelijk om zonder de aanwezigheid van docenten ook studievoortgang te boeken. Op deze manier krijgt het ‘werkend leren’ een extra dimensie.

Geschikte werkplek


Het bureau Duaal Onderwijs zet zich samen met jou in voor het vinden van een werkplek. Ook kan het zijn dat je huidige baan geschikt is voor de studie. In dat geval kunnen we de mogelijkheden met jou en jouw werkgever bespreken.

Na uw afstuderen


Er zijn tal van banen voor commercieel economen, waarbij een beroep wordt gedaan op uw deskundigheid op gebieden als marktonderzoek, marketingplannen, klantenbeheer, verkoopmanagement of financiële diensten. Marketing en het commerciële management van nationaal of internationaal opererende organisaties zijn uw werkveld.

Intake


Om te bepalen of een duale opleiding bij je past, hanteren we een intakeprocedure. Voor meer informatie over deze procedure kun je contact opnemen met Corien Postma-van der Schaaf: c.postma-van.der.schaaf@pl.hanze.nl. We staan graag voor je klaar om je te voorzien van een goed studie- en/of loopbaanadvies.

Ben je al toegelaten tot de opleiding Commerciële Economie duaal of start u in/met jaar 2, 3 of 4? De informatie over de start van je studie ontvangt u per mail.

Praktisch

Doelgroep

Iedereen die graag verder wil in marketing en sales, en werken en leren wil combineren.

Instroomniveau

Toelatingseisen
Havo-profiel
E&M: toelaatbaar
N&T: toelaatbaar
N&G: toelaatbaar
C&M: economie of m&o + wiskunde a of wiskunde b

Vwo-profiel
E&M: toelaatbaar
N&T: toelaatbaar
N&G: toelaatbaar
C&M: economie of m&o

Voldoe je niet aan de havo- of vwo-toelatingseisen? Bekijk dan hier mogelijkheden voor het volgen van een voorbereidingscursus Economie (VcE) en een voorbereidingscursus Wiskunde A (VcWa).

Mbo-domein niveau 4
Mbo-domeinen: 'Techniek en procesindustrie', 'Voedsel, natuur en leefomgeving' of 'Zorg en Welzijn': wiskunde a of wiskunde b in combinatie met economie of m&o.
Overige mbo-domeinen: toelaatbaar
Voldoe je niet aan de mbo-toelatingseisen? Bekijk dan de website www.toelatingstoetsen.nl voor meer informatie over de toelatingstoetsen.

21+-regeling
Als u 21 jaar of ouder bent en u voldoet niet aan de toelatingseisen, dan kunt u een instapcursus volgen.

Overige data

De duale opleiding start ieder jaar in september. Onder voorwaarden is het mogelijk in februari te starten.

Duur

4 jaar

Kosten

Kijk op www.hanze.nl/collegegeld voor het collegegeld.

Financiële regelingen
Hier vindt u regelingen die financieel voordeel kunnen opleveren voor u of uw werkgever. Deze regelingen kunnen het u soms net even iets gemakkelijker maken om uw opleidingswens in vervulling te laten gaan.


Afronding

Als u met succes de duale opleiding Commerciële Economie hebt doorlopen, hebt u recht op de titel Bachelor of Science.

Contactpersonen

De duale opleiding Commerciële Economie wordt verzorgd door het Instituut voor Marketing Management, Hanzehogeschool Groningen.

Vragen over het vinden van een geschikte werkplek, Bureau Duaal Onderwijs: (050) 595 5436, bureau.duaalonderwijsHG@org.hanze.nl.

Bijzonderheden

Intake
Om te bepalen of een duale opleiding bij je past, vragen we je een intakeopdracht te maken. Deze kun je hier downloaden. Zodra we jouw intakeopdracht ontvangen hebben, krijg je een uitnodiging voor een intakegesprek met een medewerker van het Bureau Duaal Onderwijs. Aan de hand van het resultaat van die intakeopdracht en het daarop volgende intakegesprek bekijken wij jouw bemiddelbaarheid voor het vinden van een baan en of duaal studeren bij je past. Na inschrijving sluiten we een onderwijsarbeidsovereenkomst met je af als duale student en met jouw (toekomstige) werkgever.

Voor het stellen van vragen of advies bij het vinden van een passende baan of bemiddeling hierin kun je u contact opnemen met Corien Postma-van der Schaaf: c.postma-van.der.schaaf@pl.hanze.nl. We staan graag voor je klaar om je te voorzien van een goed studie- en/of loopbaanadvies.
Ben je al toegelaten tot de opleiding Commerciële Economie duaal of start u in/met jaar 2, 3 of 4? De informatie over de start van jouw studie ontvang je per mail.

Versneld programma
Heb je een vwo-diploma en voldoe je aan de toelatingseisen die gelden voor de opleiding? Heb je daarnaast ambitie, talent en doorzettingsvermogen? Dan kom je mogelijk in aanmerking om een vierjarige opleiding in drie jaar te voltooien.

Tempo-assessment
Om toegelaten te worden tot het versnelde programma, moet je eerst een tempo-assessment doen. Je volgt dan gedurende een week (meestal eind augustus) een mix aan vakken: Engels, Nederlands, marketing, rekenvaardigheid en een simulatiegame. De onderdelen worden in de daarop volgende week afgesloten met een aantal toetsen. Je wordt beoordeeld op: samenwerking, motivatie, studievaardigheden toegepast op het vakgebied marketing, taalgebruik en structurering van teksten, Engels (basisgrammatica) en rekenen op havo-niveau wiskunde A. Deze onderdelen worden – op het onderdeel Rekenvaardigheden na – op hbo-niveau propedeuse aangeboden en getoetst. De toetsen moeten in één keer met een voldoende worden afgesloten om direct in de hoofdfase (jaar 2) van de opleiding van je keuze te kunnen instromen. Herkansingen zijn niet mogelijk.

Aanmelden
Meld je via Studielink aan en stuur een mail met daarin je CV naar mevrouw Pien Scholtmeijer (siminfo@org.hanze.nl).

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top