Overslaan en naar hoofdcontent gaan
Bezoek de Online informatieavond HanzePro op 29 april 2021

Post-HBO opleiding Projectmanagement

Algemeen

De poppetjes op de juiste plaats en een stappenplan volgen? Als projectleider weet je natuurlijk dat projectmanagement wel wat meer inhoudt. Een project moet kunnen meebewegen en groeien met ontwikkelingen in de organisatie en in de markt. De post-hbo opleiding Projectmanagement van HanzePro geeft je de kans de gedreven projectleider te zijn die project, medewerkers en omgeving kan integreren en vervolgens naar een hoger level tillen.

Na het volgen van de opleiding:

  • heb je brede kennis van projectmanagement en ken je de nieuwste ontwikkelingen
  • initieer, leid, implementeer en evalueer je projecten
  • ben je inzetbaar bij verschillende projecten op diverse plekken in je organisatie
  • zie je een project in relatie tot bedrijfskundige aspecten van de organisatie en kun je deze integreren met de principes van projectmanagement

Samenwerking Hanzehogeschool en Triple Plus


De post-hbo Projectmanagement is een samenwerking van Hanzehogeschool en Triple Plus. Medewerkers van Triple Plus geven trainingen projectmanagement maar werken ook als (interim) projectleider. Daarmee kennen zij alle ins en outs van projectmanagement in de praktijk. De samenwerking tussen Triple Plus en HanzePro biedt jou dus praktische en inhoudelijke kennis van projectmanagement maar laat ook zien hoe je een project in de organisatie kunt inpassen.

 

Opleiding op maat

Wil je liever in-company? Of denk je aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie direct contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Uitgebreid

Projectmatig werken betekent snel kunnen inspelen op veranderingen in markt en maatschappij. Daarom kiezen steeds meer organisaties voor deze manier van werken. Tijdens de post-hbo Projectmanagement verbreed en verdiep je jouw competenties als projectleider. Je koppelt je kennis van projectmatig werken met de bedrijfskundige praktijk, zodat je een bijdrage kunt leveren aan innovatie en verandering in jouw organisatie.

Doel

Je hebt de kennis en vaardigheden om een project te leiden, projectmedewerkers aan te sturen en het project te plaatsen in de context van organisatie en omgeving. Je kunt steeds complexere projecten leiden.

Negen principes van projectmanagement

Resultaatgerichtheid, ontwikkelbenadering, gebruikersparticipatie, aanpak, projectvisie, belangen, hoger doel, adviseur, leiderschap.

HanzePro en Triple Plus weten dat deze principes een projectmanager ondersteunen bij het leiden van projecten. De ene keer gebruik je het ene principe, de andere keer een andere en wanneer gewenst koppel je meerdere principes aan elkaar. Daarom verwerf je tijdens de post-hbo Projectmanagement niet alleen de NCB-competenties, maar ontwikkel je ook deze negen principes.

Opbouw

De post-hbo Projectmanagement bestaat uit twee modules. In module 1 staat projectmatig management centraal, in module 2 bedrijfskundig management. Je sluit af met een zelfreflectie.

Samen met maximaal 16 medestudenten uit diverse organisaties (profit en non-profit) volg je de bijeenkomsten. Tijdens de leergroepbijeenkomsten ga je dieper in op de verbinding tussen jouw project, en de bedrijfskundige aspecten van je organisatie en projectomgeving. Doel is dat jullie elkaar ondersteunen en adviseren. Je medestudenten komen uit diverse organisaties, waardoor je verschillende visies en strategische keuzes leert kennen.
Verder zijn er coachingsgesprekken waarin je individueel maar ook samen met medestudenten onder begeleiding kijkt naar je professionele ontwikkeling.

Je begint de opleiding met een nulmeting van je competenties. De nulmeting en het eindprofiel vormen de basis voor jouw studietraject. Dat betekent dat de opleiding altijd goed aansluit bij jouw reeds verworven competenties en die waar je aan gaat werken.

Inhoud

Module 1: Projectmatig management
1. Projectmatig werken: je legt een theoretische basis voor het projectmatig opzetten, managen en afronden van opdrachten. De theorie wordt zoveel mogelijk gekoppeld aan de praktijk.
2. Projectcompetenties: je werkt aan je competenties om een project te leiden.
3. Projectmethodieken en principes: vanaf dit studieonderdeel werk je aan je eigen project, zodat je nieuwe inzichten en keuzes kunt toetsen aan de praktijk. Je leert een projectkaart te maken van je project en maakt kennis met de negen principes. Je leert verschillende methoden en technieken kennen.

De onderdelen 1 en 2 (Projectmatig werken en Projectcompetenties) kun je ook als cursus volgen.

Module 2: Bedrijfskundig management
1. Strategie: je leert jouw visie op en aanpak van het project te verantwoorden in je organisatie. Je leert ook vanuit het perspectief van de organisatie naar jouw project te kijken.
2. Diagnosemodellen: je leert nieuwe diagnosemodellen kennen (zoals stakeholdersanalyse, risico analyse, kwaliteitsreview en impactanalyse). Welk model adviseert jou voor een bepaald project?
3. Organisatiekunde: hoe is jouw organisatie georganiseerd en op welke wijze past jouw project daarin?
4. Change management: je gaat het verband leggen tussen de negen principes en je (verworven) competenties. Wat zijn de succesfactoren voor jouw project?

Toetsing
In module 1 en 2 schrijf je voor de verschillende studieonderdelen theses, gebaseerd op je eigen project. In module 3 vormen deze de basis voor de eindreflectie die je gaat schrijven, met vragen over jezelf en je rol als projectleider.

Praktisch

Doelgroep

Projectleiders die verder willen groeien in projectmanagement. Maar ook managers, adviseurs en beleidsmedewerkers die vanuit hun vakgebied of als opdrachtgever te maken hebben met één of meerdere projecten.

Instroomniveau

  • Mbo4 + enige jaren werkervaring als projectleider
  • Hbo
  • Een vereiste is dat je na de eerste 2 studieonderdelen een project leidt.

Startdata

01-03-2021 | Maandagavond
21-09-2021 | Dinsdagavond

Tijden

18.30-21.30 uur

Duur

Ongeveer 15 maanden

Tijdsinvestering

557 studiebelastingsuren, inclusief bijeenkomsten (8-12 uren per week)

Kosten

Studiejaar 2020-2021: €6.350,-
Studiejaar 2021-2022: €6.525,-


bijkomende literatuurkosten ongeveer € 250, -

Financiële regelingen
Hier vind je regelingen die financieel voordeel kunnen opleveren voor jou of jouw werkgever. Deze regelingen kunnen het je soms net even iets gemakkelijker maken om jouw opleidingswens in vervulling te laten gaan.

Locatie

Groningen, locatie Meerwold, Laan Corpus den Hoorn 300

Afronding

Als je met succes de opleiding afrondt, ontvang je het diploma Projectmanagement van de Stichting Post-HBO Nederland en word je opgenomen in het landelijk CPION register.

Contactpersonen

Productmanager: Annelieke van Berkel
Telefoon (050) 595 70 72
managementorganisatie@org.hanze.nl

Medewerker opleidingen: Ankelien Werkman
Telefoon (050) 595 7058
a.m.j.werkman@pl.hanze.nl

Bijzonderheden

De opleiding voldoet aan de NCB-competenties (Nederlandse Competence Baseline).

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top