Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Begeleidingskunde

Algemeen

Supervisie, coaching en teambegeleiding maken steeds meer deel uit van onze samenleving, in werk en privé. Er bestaat behoefte aan professionals die zijn opgeleid om op methodische wijze mensen te begeleiden bij de gewenste ontwikkeling. Daarom biedt de Academie voor Sociale Studies van de Hanzehogeschool de post-hbo opleiding Begeleidingskunde aan.

De opleiding is ontwikkeld voor de ervaren professional in het agogisch domein, die op zoek is naar verdieping van de begeleidingsvaardigheden. Voor trainers, coaches, hulpverleners, geestelijk verzorgers, opleiders, zorgprofessionals, leidinggevenden en adviseurs. De opleiding bestaat uit twee leerjaren. Het eerste jaar vormt de kern voor alle deelnemers, het tweede jaar kun je kiezen uit een specialisatie: Supervisie en coaching of Team- en organisatiebegeleiding.

Na het volgen van de opleiding:

  • kun je een traject van ervarend leren vorm en inhoud geven
  • weet je welke attitude en vaardigheden passen bij de verschillende begeleidingsmethoden, onder andere supervisie, coaching en begeleide intervisie
  • kun je de ontwikkelvraag van degene(n) die je begeleidt centraal stellen en relateren aan de context waarin deze leervraag zich aandient
  • ken je de kracht en waarde van effectieve communicatiemethoden en interventies

Studenten Hedy, Thea en Armijn nemen je mee in hun keuze voor de opleiding Begeleidingskunde:

 

 

 

Uitgebreid

Opbouw en inhoud

Drie leerlijnen lopen als een rode draad door de opleiding:

  • Ontmoeten: je wordt je bewust van hoe je in de ontmoeting met anderen aanwezig bent. Je ontwikkelt een basishouding van openheid, eerlijkheid en niet-wetende nieuwsgierigheid.
  • Professionaliteit: je leert een nieuwe set van methoden en technieken hanteren en integreren in de methodische bagage die je al in huis hebt.
  • Missie: gedurende de opleiding ga je steeds scherper zien waarom jij dit vak wilt beoefenen en dat durf je te laten zien. Je rondt de opleiding af met een eigen professioneel profiel.

De opleiding kenmerkt zich verder door ervaringsgericht, interactief onderwijs waarbij praktijk en theorie in evenwicht zijn.

Leerjaar 1

Leergang Ambacht van het begeleiden.
Voor meer informatie en inschrijven voor deze leergang klik hier

Leerjaar 2

Leergang Supervisie en coaching en Fenomenologisch onderzoek.
Voor meer informatie inschrijven voor deze leergang en het FO klik hier

of

Leergang Team- en Organisatiebegeleiding en Fenomenologisch onderzoek.
Voor meer informatie en inschrijven voor deze leergang en het FO klik hier

Praktisch

Startdata


Vervolg of verdieping

De opleiding is erkend door de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching (LVSC). Het succesvol afronden van de opleiding geeft toegang tot het tweede deel van de master Begeleidingskunde in Nijmegen of Rotterdam. LVSC-geregistreerde supervisoren kunnen hun professionaliteit verbreden met de leergang Team- en Organisatiebegeleiding.

 

Contactpersonen

Petra Bolt, hanzeproSASS@org.hanze.nl

 

Bijzonderheden

De opleiding Begeleidingskunde is tot 31 december 2022 erkend door de LVSC (O1002H). Verlenging zal worden aangevraagd.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top