Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Algemeen

Supervisie, coaching en teambegeleiding maken steeds meer deel uit van onze samenleving, in werk en privé. Er bestaat behoefte aan professionals die zijn opgeleid om op methodische wijze mensen te begeleiden bij de gewenste ontwikkeling. Daarom biedt de Academie voor Sociale Studies van de Hanzehogeschool de Post-HBO opleiding Begeleidingskunde aan.

De opleiding is ontwikkeld voor de ervaren professional in het agogisch domein, die op zoek is naar verdieping van de begeleidingsvaardigheden. Voor trainers, coaches, hulpverleners, geestelijk verzorgers, opleiders, zorgprofessionals, leidinggevenden en adviseurs.

De opleiding bestaat uit twee leerjaren. Het eerste jaar vormt de kern van de opleiding en het tweede jaar volg je de leergang Supervisie en coaching. Na afronding van deze leergang kan je je bij de LVSC als supervisor registreren. Vervolgens kan je je verder specialiseren via de leergang Team- en organisatiebegeleiding, waarna je je als organisatiebegeleider kunt registreren.

Na het volgen van de opleiding:

  • kun je een traject van ervarend leren vorm en inhoud geven
  • weet je welke attitude en vaardigheden passen bij de verschillende begeleidingsmethoden, onder andere supervisie, coaching en begeleide intervisie
  • kun je de ontwikkelvraag van degene(n) die je begeleidt centraal stellen en relateren aan de context waarin deze leervraag zich aandient
  • ken je de kracht en waarde van effectieve communicatiemethoden en interventies

Studenten Hedy, Thea en Armijn nemen je mee in hun keuze voor de opleiding Begeleidingskunde:

 

 

 

Uitgebreid

Opbouw en inhoud

Drie leerlijnen lopen als een rode draad door de opleiding:

  • Ontmoeten: je wordt je bewust van hoe je in de ontmoeting met anderen aanwezig bent. Je ontwikkelt een basishouding van openheid, eerlijkheid en niet-wetende nieuwsgierigheid.
  • Professionaliteit: je leert een nieuwe set van methoden en technieken hanteren en integreren in de methodische bagage die je al in huis hebt.
  • Missie: gedurende de opleiding ga je steeds scherper zien waarom jij dit vak wilt beoefenen en dat durf je te laten zien. Je rondt de opleiding af met een eigen professioneel profiel.

De opleiding kenmerkt zich verder door ervaringsgericht, interactief onderwijs waarbij praktijk en theorie in evenwicht zijn.

Leerjaar 1

Leergang Ambacht van het begeleiden.
Voor meer informatie en inschrijven voor deze leergang

Leerjaar 2

Leergang Supervisie en coaching en Fenomenologisch onderzoek.
Voor meer informatie inschrijven voor deze leergang en het FO

Plus-pakket voor alumni

Leergang Team- en Organisatiebegeleiding en Fenomenologisch onderzoek.
Voor meer informatie en inschrijven voor deze leergang en het FO

 

Praktisch

Duur

Klik hier voor het tijdpad van de verschillende leergangen

Tijdsinvestering

Klik hier voor de studiebelasting van de verschillende leergangen

Afronding

Als je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het geaccrediteerde post hbo getuigschrift Begeleidingskunde van de Stichting Post-HBO Nederland.

Vervolg of verdieping

De opleiding is erkend door de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching (LVSC). Het succesvol afronden van de opleiding geeft toegang tot het tweede deel van de master Begeleidingskunde in Nijmegen of Rotterdam. LVSC-geregistreerde supervisoren kunnen hun professionaliteit verbreden met de leergang Team- en Organisatiebegeleiding.

 

Contactpersonen

Petra Bolt, hanzeproSASS@org.hanze.nl

 

Bijzonderheden

Het toelatingsproces in 3 verplichte stappen

1 Aanwezigheid tijdens een informatiemoment

Je wordt geïnformeerd over de inhoud en structuur en je kunt inhoudelijke vragen stellen over de opleiding Begeleidingskunde.

2 Intakegesprek 

Na aanwezigheid bij een informatiemoment kan je je aanmelden voor het online intakegesprek. Deze heeft tot doel om te beoordelen of je toelaatbaar bent tot de opleiding, te bepalen of je voorsupervisie moet volgen en van beide kanten af te tasten of de opleiding aan je vraag zal voldoen.
Klik hier om je aan te melden voor een intakegesprek

3 Aanmelden voor de leergang Ambacht van het begeleiden

Als tijdens het intakegesprek is gebleken dat je toelaatbaar bent tot de opleiding, dan kan je je met de aanmeldknop op deze pagina aanmelden voor leerjaar 1, de leergang Ambacht van het begeleiden.
Plaatsing is op volgorde van binnenkomst van deze aanmelding.

De opleiding Begeleidingskunde is een door de LVSC erkende opleiding.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top