Overslaan en naar hoofdcontent gaan
Meld je aan voor de Informatieavond op 25 april 2024

Leerlijn sport- en beweegleider senioren

Algemeen

Uit onderzoek blijkt dat het aantal senioren de komende jaren fors zal stijgen. Tot 6 miljoen 55+-ers in 2030. Het huidige beleid is gericht op zelfredzaamheid en preventie: ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis, in hun eigen vertrouwde omgeving, laten wonen. Om deze zelfstandigheid te behouden is het essentieel dat ouderen zo gezond en vitaal mogelijk ouder worden. Bewegen is daarin cruciaal. Daarnaast is bewegen goed voor het zelfvertrouwen en sociale contacten; onontbeerlijk voor een goede kwaliteit van leven.

Uitgebreid

Sport en bewegen speelt in op veel aspecten van het gezond en vitaal ouder worden en vergt een, met name voor deze doelgroep, specifieke aanpak. Het is noodzakelijk dat de de beweegleider een gekwalificeerde bewegingsdeskundige is.

Door de groeiende aandacht voor dit specifieke sport- en beweeg aanbod als onderdeel van een gezond en vitaal leven, groeit het aanbod beweegactiviteiten voor senioren bij zorg-, welzijns- en sportorganisaties. Parttime werken in deze richting is daarom zeer goed mogelijk!

Deze leerlijn sport- en beweegleider senioren is flexibel en modulair. Kent duidelijke uitstroomprofielen en is onderverdeeld in 6 modules:

De 6 modules Sport- en beweegleider senioren zijn:

Module 1: ‘De basis’ (nog niet beschikbaar)

Module 2: ‘De theorie’ (voorwaardelijk voor module 3 & 4)

Module 3: Uitstroom ‘fitte senioren’

Module 4: Uitstroom ‘kwetsbare senioren’

Module 5: Coördinator seniorensport (nog niet beschikbaar)

Module 6: Valpreventie ‘InBalans’

 

Module 2: Sport- en beweegleider senioren; ‘De theorie’

In deze module wordt o.a.: theorie van de didactiek/methodiek, fysiologische aspecten, psychosociale aspecten, praktijk methodiek 55+, 75+, 85+ en ziektebeelden behandeld. Deze module kun je los afnemen, maar is inbegrepen bij module 3 en 4. Je sluit af met een kennistoets. Bij positieve afronding ontvang je een certificaat.
Voor meer informatie ga naar module 2.

Module 3: Sport- en beweegleider senioren; uitstroom ‘Fitte senioren

In deze module leer je, in 8 bijeenkomsten plus 10 stage lessen, lesgeven volgens de MBvO-methode aan fitte senioren in diverse vormen van bewegen. ‘De theorie’ (module 2) is geintegreerd in deze module ‘fitte senioren’.
Voor meer informatie ga naar module 3

Module 4: Sport- en beweegleider senioren; uitstroom ‘Kwetsbare senioren

In module 4 leer je, in 8 bijeenkomsten plus 10 stage lessen, lesgeven volgens de MBvO-methode aan kwetsbare senioren in diverse vormen van bewegen. ‘De theorie’ (module 2) is geintegreerd in deze module ‘kwetsbare senioren’. Klik op de link van deze specifieke module voor meer informatie.
Voor meer informatie ga naar module 4

Module 6: Sport- en beweegleider senioren; uitstroom Valpreventie ‘InBalans’ 

Deze scholing bereidt jou voor op het geven van de cursus InBalans. InBalans is een groepsinterventie gericht op het voorkomen van valongevallen bij senioren (65+) door middel van bewustwording van risicofactoren, verbetering van balans en mobiliteit en toename van zelfvertrouwen en ontspanning. De instroomeis voor deze module is een MBvO diploma en dus alleen te volgen na afronding van module 3 en/ of 4.
Voor meer informatie ga naar module 6

Praktisch

Doelgroep

Deze leerlijn Sport- en beweegleider senioren is speciaal ontwikkeld voor combinatie functionarissen, buurtsportcoaches en alle andere sportprofessionals en/ of -vrijwilligers die aan de slag gaan met senioren.

Instroomniveau

Door de modulaire en flexibele karakter van deze leerlijn verschilt de instroom per module. Kijk daarom bij iedere module voor de specifieke voorwaarden.

Startdata

20-09-2024 | Op vrijdag 20 september 2024 zullen de lessen starten.

Overige data

Afhankelijk van gekozen module (zie hiervoor de module zelf)

Tijden

Vrijdagmiddag van 13.00 - 16.00 uur

Duur

Afhankelijk van gekozen module (zie hiervoor de module zelf)

Tijdsinvestering

Afhankelijk van gekozen module (zie hiervoor de module zelf)

ETCS credits

NVT

Kosten

Module 1: ‘De basis’  

nvt.

Module 2: ‘De theorie’

€ 295, -

Module 3: uitstroom ‘fitte senioren’

€ 975, - *

Module 4: uitstroom ‘kwetsbare senioren’

€ 975, - *

Module 5: Coördinator seniorensport           

Nvt

Module 6: Valpreventie ‘InBalans’    

€ 795, -

*Bij de prijs van module 3 & 4 is ‘De theorie’ (module 2) inbegrepen.

Locatie

Alfa College; Kardingerweg 48, 9735 AH Groningen

Aantal deelnemers

Minimaal 12

Maximaal 25

Afronding

Bij positieve afsluiting van elke module, ontvang je een certificaat. Bij afronding van de module 3 en/of 4 ontvang je ook een MBvO-diploma.

Contactpersonen

Neem voor meer informatie over alle mogelijkheden of aanmelden contact op met: 
Ingrid Hoijting, HanzePro Sportstudies via e-mail hanzepro-sportstudies@org.hanze.nl.

Bijzonderheden

Deze opleiding Sport- en beweegleider senioren wordt aangeboden in samenwerking met DNA Next.

Module Sport- en beweegleider senior; ‘De theorie’ is voorwaardelijk voor deelname aan de module 3 & 4. Om deel te kunnen nemen aan de module valpreventie ‘InBalans’ moet je eerst module 3 of 4 positief hebben afgerond.

 

Hoe financier ik mijn ontwikkeling?

Lees hier meer over financiële regelingen. 

Maatwerk

Wij merken steeds vaker dat we benaderd worden voor het leveren van maatwerk in de vorm van een gerichte training of scholing voor eigen medewerkers. Uiteraard zijn hiervoor mogelijkheden.

Samen bekijken we waar, hoe en met welke expertise we kunnen helpen. Vragen over maatwerkmogelijkheden? Neem contact op met SportstudiesPro; Robert den Dunnen via telefoonnummer 0655714321 of mail: r.j.k.den.dunnen@pl.hanze.nl

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top