Overslaan en naar hoofdcontent gaan
Bezoek de Informatieavond HanzePro op 25 november 2021

Zelfregulatie stimuleren in Bewegingsonderwijs en Sport

Algemeen

Zelfregulatie is belangrijk om op elk moment van je leven jezelf te kunnen aanpassen aan de taken die op dat moment bij je leven horen.

Zelfregulatie is belangrijk omdat het een grote invloed heeft op je leven. De mate van zelfregulatie die je hebt wordt gelinkt aan de kans op overgewicht, schoolprestaties, lange termijn gezondheid en ook op je prestaties tijdens leven lang leren.

Zelfregulatie gaat over het kunnen sturen van je eigen emoties en je gedrag. Deze (zelf)sturing is nodig om gedrag te organiseren, impulsen te beheersen en om constructieve problemen op te lossen. Kortom het functioneren in het alledaags leven.

‘Zelfregulatie en zelfrealisatie zijn bouwstenen voor eigenaarschap bij de speler. Elke speler gaat over zijn of haar persoonlijke ontwikkeling, maar is ook medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van het team. Het omgaan met verwachtingen, weerstand, tegenslag en druk zijn bij uitstek de bronnen van mentaal leren. Juist die druk en spanning vormen de brandstof voor de motivatie van een speler die van zichzelf weet: Dit is wat ik wil, dit is waarom ik het vuur uit mijn sloffen loop.’

                                                                                                                          Kees van Wonderen.

Ben je benieuwd hoe jij je leerlingen en sporters kunt ondersteunen om zichzelf te blijven uitdagen en ontwikkelen? Wil je leren hoe jij je les of training zo kunt inrichten dat zelfregulatie gestimuleerd wordt en je op maat kunt begeleiden? Schrijf je dan in voor deze cursus zelfregulatie. 

Na het volgen van deze zelfregulatie cursus kun je:

Het startniveau van leerling/sporters analyseren, de zelfregulatie cyclus doorlopen en je les of training gericht op zelfregulatie ontwerpen, begeleiden (scaffolding) en beoordelen.

Uitgebreid

Deze cursus zelfregulatie is ontwikkeld door expert onderzoekers van Sportstudies en wordt verzorgd door HanzePro Sportstudies. De cursus is erop gericht om zelfregulatie zelf te ervaren en direct in eigen praktijk toe te passen.

In de 1ste bijeenkomst komen de volgende onderwerpen aan bod: het zelf ervaren van een lessituatie of training waarin zelfregulatie een plek krijgt, theoretische verkennen van zelfregulatie, analyse van eigen lesgeefgedrag, zelf ontwerpen van een les(deel) waarin zelfregulatie een plek krijgt.

In de 2de bijeenkomst staat het begeleiden van zelfregulatieprocessen bij de leerling en/of sporter centraal. Ook wordt teruggeblikt op ervaringen met de eerder ontworpen les.

In de 3de bijeenkomst wordt het begeleiden van zelfregulatie verder uitgediept en worden diverse cognitieve, metacongitieve en motivationele hulp strategieën aangereikt die je direct in kunt zetten.

In de 4de bijeenkomst wordt stilgestaan bij de rol van beoordelen in relatie tot zelfregulatie en ga je aan de slag met het ontwikkelen van een visie op zelfregulatie in je lessen of training.

Praktisch

Doelgroep

Praktijkprofessional in het domein van onderwijs, opvoeding en sport.

Instroomniveau

Deelname aan de cursus kan op basis van relevante werkervaring en afgeronde opleiding (MBO/HBO).

Startdata

Wordt binnenkort bekendgemaakt
18-05-2022 | Aanwezigheid bij de 4 cursusdagen is verplicht

Overige data

Dag 1: 18 mei;   16.00 – 20.00 uur
Dag 2: 25 mei;   16.00 – 20.00 uur
Dag 3: 08 juni;   16.00 – 20.00 uur
Dag 4: 15 juni;   16.00 – 20.00 uur

Tijden

16.00 - 22.00 uur

Duur

4 cursusdagen

Tijdsinvestering

47 uur (inclusief voorbereiden van opdrachten).

Kosten

€ 395,00 per pers. (inclusief koffie/thee/water, soep en broodjes tijdens cursusdagen)

Locatie

Instituut voor Sportstudies Hanzehogeschool Groningen

Aantal deelnemers

minimaal 20 – maximaal 25 personen

Afronding

Als je aan de verplichtingen hebt voldaan ontvang je na deze Zelfregulatie-cursus een Hbo-certificaat van de Hanzehogeschool Groningen; University of Applied Science.

Contactpersonen

Voor vragen kunt u contact opnemen met: LLL-sportstudies@org.hanze.nl

Bijzonderheden

De uiterste inschrijfdatum is maandag 2 maart 2022.

Hoe financier ik mijn ontwikkeling?

Lees hier meer over financiële regelingen. 

Maatwerk

Wij merken steeds vaker dat we benaderd worden voor het leveren van maatwerk in de vorm van een gerichte training of scholing voor eigen medewerkers. Uiteraard zijn hiervoor mogelijkheden.
Samen bekijken we waar, hoe en met welke expertise we kunnen helpen. Vragen over maatwerkmogelijkheden? Neem contact op met HanzePro Sportstudies; Robert den Dunnen via telefoonnummer 0655714321 of mail: r.j.k.den.dunnen@pl.hanze.nl

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top