Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Algemeen

Heeft u passie voor sport en wilt u zich (verder) verdiepen in hoe u als sportprofessional vanuit verschillende perspectieven toegevoegde waarde kunt creëren bij verschillende sociaal-maatschappelijke, economische en gezondheidsvraagstukken? Bent u organisatorisch sterk en durft u voorop te lopen? Dan is de Associate degree Sport echt iets voor u! 

De arbeidsmarkt vraagt steeds vaker om verbindende sportprofessionals met een hands-on mentaliteit die sterk zijn in de uitvoering, maar ook beschikken over managementvaardigheden. De parttime Associate degree Sport leidt sportprofessionals op die zich kenmerken doordat ze met de voeten in de praktijk staan, met het hoofd overzicht kunnen bewaren en in staat zijn om mensen en middelen met elkaar te verbinden.

Het Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool Groningen biedt deze parttime opleiding aan met vier uitstroomprofielen: 

  1. Buurtsportcoach
  2. Leefstijlcoach
  3. Sportondernemer
  4. Topsport- en talentcoach

U kunt ervoor kiezen om het gehele programma te volgen, maar er worden ook modules per uitstroomprofiel en losse stapelbare vakken aangeboden. Meer informatie over de verschillende mogelijkheden volgt zeer binnenkort.

Uitgebreid

Oriëntatiefase
In de oriëntatiefase leert u de ins en outs kennen van de sportwereld en maakt u actief kennis met verschillende perspectieven op de sportwereld. U gaat aan de slag met zowel 'harde' management skills zoals financieel management en marketing management, maar ook met 'softe' management skills zoals samenwerken en presenteren. Daarnaast wordt met name op praktische wijze aan de slag gegaan in de sportpraktijk.

Na het afronden van de oriëntatiefase kiest u in de hoofdfase voor een van de vier uitstroomprofielen: 

1. Buurtsportcoach
In de functie van buurtsportcoach stimuleer je sporten en bewegen voor iedereen, daarbij verbind je verschillende sectoren door sport- en beweegactiviteiten te coördineren en organiseren. Je werkt samen met onderwijs- en sportorganisaties in de wijk en zorgt voor effectief contact tussen ouders en trainers/begeleiders. Je belangrijkste taken zijn organiseren, verbinden, coördineren, communiceren en uitvoeren. Je bent bijvoorbeeld vaak bezig met het uitvoeren en begeleiden van sportevenementen en activiteiten

2. Leefstijlcoach
Als leefstijlcoach ben je werkzaam op het gebied van sport en bewegen en aanverwante gezondheidsdomeinen. Je leert sportieve leefstijlprogramma's op maat samenstellen, uitvoeren en bijstellen, zowel op individueel- als op groepsniveau. De term 'coach' slaat op de primaire taak van jou als professional: het coachen van mensen naar een actieve en gezonde leefstijl. Kenmerkend hierbij is dat je beschikt over een initiatiefrijke, proactieve en ondernemende houding.

3. Sportondernemer
Als sportondernemer weet je in te spelen op kansen die zich voordoen. Vanuit trends en ontwikkelingen in de lokale, regionale of landelijke sportinfrastructuur kun je passende producten en/of diensten (laten) ontwikkelen en op de markt brengen. Hierbij onderhoud je een uitgebreid netwerk en werkt samen met organisaties uit andere sectoren zoals zorg, welzijn, onderwijs en het bedrijfsleven. Je kan een eigen sportonderneming opstarten maar ook in dienst zijn bij een werkgever. In beide gevallen is van belang dat je flexibel inspringt op situaties en toegevoegde waarde kan creëren voor verschillende doelgroepen waarbij je marktomstandigheden en sport een belangrijke bepalende rol geeft.

4. Topsport- en talentcoach
In deze rol train en coach je topsporters en talenten passend bij de status of fase in hun sportloopbaan, waarbij je voor de opgave staat om hen te begeleiden bij het verleggen van hun grenzen. Dit kan zijn bij een sportbond, landelijke en regionale topsportcentra, een professionele sportploeg, als privétrainer of bij een (top)sportvereniging waar de sportcarrière van topsporters feitelijk begint. Je zorgt voor afstemming van activiteiten rondom de trainingstrajecten en communiceert met belanghebbenden zoals ouders, bestuurders, sponsoren en media. Je bent een echte verbinder die goed kan samenwerken met verschillende partijen en sectoren.

Tijdens de hoofdfase bouwt u verder aan uw professionele ontwikkeling binnen het gekozen uitstroomprofiel 

Afstudeerfase
U kunt uw diploma kleuring geven door een praktijksetting te kiezen in de richting van uw voorkeur. Hierbij staat de vraag of praktische behoefte van de organisatie waarbinnen u afstudeert centraal.

Toelatingsgesprek
Een motivatiegesprek met de toelatingscommissie van de opleiding is onderdeel van de aanmeldingsprocedure. 
Op basis van het resultaat van het gesprek ontvangt u een persoonlijk advies.

Topsportregeling
Het Instituut voor Sportstudies heeft een unieke regeling voor gekwalificeerde topsporters. De regeling bestaat uit een tweetal onderdelen. Ten eerste is het mogelijk om studietempo, roostering en tentaminering aan te passen aan de intensieve trainingen en wedstrijden. Ook is er de mogelijkheid tot het krijgen van een topsportbeurs.

Het tweede onderdeel betreft ondersteuning in sportbeoefening. Sinds het Instituut voor Sportstudies is gevestigd in het Willem-Alexander Sportcentrum is de sportaccommodatie voorzien van moderne faciliteiten. Krachtmetingen, bewegingsanalyses, spelpatronen voor teamsporten en prestatiediagnoses zijn daardoor mogelijk geworden in het Sports Field Lab.

Praktisch

Doelgroep

Bent u werkzaam als sportprofessional, topsporter of wilt u zich graag omscholen op het gebied van sport, dan is het mogelijk om voor de parttime variant van de Ad Sport te kiezen. U kunt in deze variant zelf het studietempo bepalen door het stapelen van modules met ook de mogelijkheid om een Ad Sport diploma te krijgen wanneer alle modules zijn afgerond.

Instroomniveau

mbo4 of vergelijkbaar, 21+ instroomassessment in overleg mogelijk

Startdata

01-09-2021

Tijden

Parttime, onderwijsmomenten afhankelijk van gemaakte keuzes

Duur

Variabel, afhankelijk van gemaakte keuzes

Tijdsinvestering

Variabel, afhankelijk van gemaakte keuzes

ETCS credits

Variabel

Kosten

Wordt z.s.m. bekendgemaakt

Locatie

Groningen

Contactpersonen

Neem voor meer informatie over alle mogelijkheden of aanmelden contact op met:

Harriet Stam
h.stam@pl.hanze.nl

Bijzonderheden

Per september 2021 wordt de opleidingsnaam onder voorbehoud van goedkeuring door de NVAO gewijzigd van Ad Sport, Gezondheid en Management naar Ad Sport.

FAQ

Klik hier voor de meest gestelde vragen over de opleiding.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top