Overslaan en naar hoofdcontent gaan
Bezoek de Informatieavond HanzePro op 25 november 2021

Bewegen in de openbare ruimte (cursus)

Algemeen

Een beweegvriendelijke openbare ruimte heeft een preventieve werking op de gezondheid van mensen, zorgt voor een betere mentale gezondheid, stimuleert de ontwikkeling van kinderen en kan bovendien een socialiserende functie hebben.

De cursus bewegen in de openbare ruimte (BIOR) is speciaal voor buurtsportcoaches en andere professionals die werkzaam zijn in de wijk. Lever jij een bijdrage aan de leefbaarheid in de stad, wijk of gemeente? Dit is jouw mogelijkheid om kennis op te doen over BIOR en de beleidsvertaling hiervan door de gemeente en hoe jij BIOR in je eigen gemeente een plek kunt geven.

Na het volgen van de cursus BIOR:

Ben je bekend met state-of-the-art BIOR-projecten en heb je kennis opgedaan over de beleidsvertaling van BIOR door gemeenten en provincies en hoe de relatie zich verhoudt tussen de omgevingswet en de aanpalende domeinen.

Toetsing

Presentatie eigen casus

Verplichting

Aanwezigheid bij de drie cursusdagen

Uitgebreid

De cursus BIOR is ontwikkeld door experts op dit gebied en wordt verzorgd door SportstudiePro. De experts zijn docentonderzoekers van het Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool en partners vanuit de innovatiewerkplaats Kennis-Lab-BIOR.

Er wordt kennis geboden over BIOR en de beleidsvertaling hiervan door de gemeente en hoe je BIOR in je eigen gemeente een plek kunt geven. Hiertoe komen in de cursus diverse thema’s aan bod zoals: de omgevingswet, openbaar groen, bewegen met de wijk, openbaar sportpark en openbaar water. Ook ga je als deelnemer tijdens de cursus aan de slag met een casus in je eigen gemeente. Hierin word je tijdens de leerlijn begeleid.

BIOR in de praktijk

Cursusdag 1: Kennis over BIOR, omgevingswet en procesaanpak. 
Cursusdag 2: Bewegen in de natuur (N+B = gezond)+ begeleiding in de procesaanpak
Cursusdag 3: Terugkoppeling en delen van voortgang. 

Je gaat tijdens de leerlijn aan de slag met een casus uit je eigen context (stad, wijk, gemeente). Hierin word je tijdens de leerlijn begeleid. Omdat niet alle gemeenten even ver zijn met het implementeren van BIOR, zullen hiertoe twee begeleidingslijnen worden aangehouden: 

(A) Het ophalen van de vraag met betrekking tot BIOR,
(B) Implementatie van een plan voor BIOR 

Afhankelijk van de lokale situatie ga jij met één van beide aan slag. In beide begeleidingslijnen krijgt burgerparticipatie een prominente plek  

Praktisch

Doelgroep

Professionals die werkzaam zijn in de wijk en een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de stad, wijk of gemeente.

Instroomniveau

Deelname aan de cursus kan op basis van relevante werkervaring en afgeronde opleiding (mbo/hbo).

Startdata

16-09-2021 | Omdat wij denken dat de fysieke bijeenkomsten (i.v.m. kennisdelen & intervisie) bepalend zijn voor het welslagen van de leerlijn hebben wij het zekere voor het onzekere genomen en de leerlijn BIOR uitgesteld tot na de zomer.

Overige data

Uiterste inschrijfdatum is 6 september 2021.

Tijden

De overige data zijn:

Donderdag 16 september 2021, 09.00 - 16.00 uur
Donderdag 14 oktober 2021, 09.00 – 16.00 uur
Donderdag 18 november 2021, 09.00 – 12.30 uur

Duur

3 cursusdagen

Donderdagen van 09.00 – 16.00 uur (alleen laatste dag van 09.00 – 12.30 uur)

Tijdsinvestering

17,5 contacturen + 20 uren voorbereiding

Kosten

€ 365,00 per pers. (inclusief cursusmateriaal en lunch op dag 1 & 2)

Locatie

1ste cursusdag Groningen
2de cursusdag Orvelte
3de cursusdag Orvelte

Aantal deelnemers

minimaal 20 – maximaal 30 personen

Afronding

Als je aan de verplichtingen hebt voldaan ontvang je na deze BIOR-cursus een Hbo-certificaat van de Hanzehogeschool Groningen; University of Applied Science.

Contactpersonen

Voor vragen kunt u contact opnemen met: Ingrid Hoijting, LLL-sportstudies@org.hanze.nl

Bijzonderheden

De uiterste inschrijfdatum is 6 september 2021. Je ontvangt na deze datum bericht over toelating en informatie betreffende de 1ste bijeenkomst.

Hoe financier ik mijn ontwikkeling?

Lees hier meer over financiële regelingen. 

Maatwerk

Wij merken steeds vaker dat we benaderd worden voor het leveren van maatwerk in de vorm van een gerichte training of scholing voor eigen medewerkers. Uiteraard zijn hiervoor mogelijkheden.

Samen bekijken we waar, hoe en met welke expertise we kunnen helpen. Vragen over maatwerkmogelijkheden? Neem contact op met SportstudiesPro; Robert den Dunnen via telefoonnummer 0655714321 of mail: r.j.k.den.dunnen@pl.hanze.nl

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top