Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Algemeen

Persoonlijk en flexibel
Wil je jezelf doorontwikkelen als sportprofessional op hbo-niveau? Dat kan, met de Ad-Sport parttime van HanzePro Sportstudies!

Volg alle 7 modules, behaal jouw hbo-diploma Associate degree (Ad) en word Topsport- & Talentcoach of Leefstijlcoach. Of kies voor het volgen van losse module(s) die passen bij jouw interesse- of werk en behaal een hbo-waardig certificaat.

De Ad-Sport is parttime te volgen, praktijkgericht en zeer goed te combineren met een baan of een topsportcarrière.   

Een persoonlijke coach helpt je met de nodige begeleiding tijdens jouw scholing en bij het maken van jouw studiekeuzes. 

Uitgebreid

Parttime te volgen
De Ad-Sport is parttime te volgen. Een voltijdopleiding kent een studiebelasting van gemiddeld 40 uur per week: 20 contacturen en 20 uren zelfstudie. Volg je de Ad-Sport parttime dan is die studiebelasting (afhankelijk van je keuzes) de helft of minder en met een vast contactmoment online of fysiek per week. Parttime houdt ook in dat je de modules los inkoopt. Door het combineren van de juiste modules studeer je af met een hbo-diploma op niveau 5. Als je kiest voor het volgen van slechts een paar losse modules dan ontvang je hiervoor een hbo-certificaat.

Klik op de oranje profielkoppen voor meer specifieke informatie over het betreffende profiel:

Profiel Topsport- en talentcoach 
In deze rol train en coach je topsporters en talenten passend bij de status of fase in hun sportloopbaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een sportbond, landelijk of regionaal topsportcentrum, een professionele sportploeg, als privétrainer of bij een (top)sportvereniging. Je zorgt voor afstemming van activiteiten rondom de trainingstrajecten en communiceert met belanghebbenden zoals ouders, bestuurders, sponsoren en media. Je bent een echte verbinder die goed kan samenwerken met verschillende partijen en sectoren. 

Profiel Leefstijlcoach 
Als leefstijlcoach ben je werkzaam op het gebied van sport en bewegen en aanverwante gezondheidsdomeinen. Je leert sportieve leefstijlprogramma’s op maat samenstellen, uitvoeren en bijstellen, zowel op individueel- als op groepsniveau. De term ‘coach’ slaat op de primaire taak van jou als professional: het coachen van mensen naar een actieve en gezonde leefstijl. Kenmerkend hierbij is dat je beschikt over een initiatiefrijke, proactieve en ondernemende houding 

Kies jij ervoor om uiteindelijk jouw Ad hbo-diploma te behalen dan doorloop je altijd drie fases: 

Oriëntatiefase: 
In de oriëntatiefase leer je de ins en outs kennen van de sportwereld. Je maakt actief kennis met verschillende perspectieven op de sportwereld en sorteer je voor op één van de twee profielen. Je gaat aan de slag met zowel 'harde' management skills zoals financieel management en sportmarketingmanagement, maar ook met 'softe' management skills zoals samenwerken en presenteren. 

Hoofdfase: 
In de hoofdfase kies je de Ad-specifieke modules die bij één van de twee profielen horen en bouw je verder aan jouw professionele ontwikkeling binnen het door jouw gekozen profiel. 

Afstudeerfase: 
Voor de afstudeerfase kies je een praktijkzetting in de richting van jouw voorkeur. Je kiest bijvoorbeeld een praktische behoefte van jouw werkgever waarbinnen je afstudeert centraal.

Elke hierboven benoemde fase bestaat uit modules en ieder module weer uit verschillende cursussen. Voor sommige modules is een volgordelijkheid gewenst, maar in principe ben je vrij in jouw keuze.  

Inschrijven

Voor inschrijving kies eerst een profiel en dan vervolgens een module, via bovenstaande linken. 

Praktisch

Doelgroep

Sport professionals of topsporter met minimaal mbo-denkniveau 4. 

Deze Ad-deeltijd is zeer geschikt voor mbo'er, met een niveau 4 diploma op zak, die verder willen studeren in combineren met werken. Of voor hbo’ers die voortijdig zijn gestopt met hun opleiding. Deze Ad-parttime, of enkele modules ervan, is ook interessant voor topsporters, sportstaf, sportbeleidsmedewerkers en voor diegene die zich wil omscholen of switchen.    

Met de Associate degree Sport word je opgeleid als beweegprofessional voor functies bij een sportbond, (topsport)vereniging, commerciële gezondheidscentra, GGD ’s, sport- en leefstijlcentra, paramedische instellingen. Je verstevigt je competenties binnen je huidige beroep. Maar het is ook mogelijk om nieuwe rollen en functies te vervullen.  

Instroomniveau

Sportprofessionals met minimaal mbo-denkniveau; mbo 4 of vergelijkbaar, 21+ instroomassessment in overleg mogelijk. 

Voor het volgen van een deel van de modules is het een voorwaarde dat je een eigen werk- of stageplek hebt in de sport- en beweeg sector of sociaal domein. 

Na aanmelding voor de opleiding krijg je een uitnodiging voor een intakegesprek. Dit intakegesprek is om te checken of je voldoet aan de gestelde toelatingseisen en of je eventuele vrijstellingen verdient. In dit gesprek komt ook je stage en/of werkplek aan bod.  

Startdata

11-09-2024 | De algemene kick-off voor de cursisten is (fysiek) op woensdag 11 september 2024.

Tijden

Algemene kick-off is van 15.30 – 17.30 uur.

Duur

Variabel, afhankelijk van gemaakte keuzes.

Tijdsinvestering

Variabel, afhankelijk van gemaakte keuzes maar in z’n algemeenheid kun je uitgaan van: 

  • Zelfstudie; thuis zelfstudie  50% 
  • Opdrachten; Thuis en/of werkveld 20%  
  • Opdrachten in de praktijk; werkveld 20% 
  • Intervisie; Instituut/docent 10% 

ETCS credits

120 (variabel per cursus en module).

Kosten

Kosten:
De 2 bovengenoemde profielen bestaan elk uit 7 modules. Kijk bij de desbetreffende modules voor de kosten.

Module kosten: 
Kijk bij één van de 2 profielen voor de specifieke module- of cursusinformatie en prijzen.

Cursus kosten: 
Eén cursus parttime van 5 ECTS kost € 525,- (140 uur studiebelasting). Een cursus kan uit 5 of 10 ECTS bestaan. Klik op de desbetreffende cursus om te zien wat de kosten zijn. 

Locatie

Variabel

Soms online en soms op het Instituut voor Sportstudies, Hanzehogeschool Groningen, Zernikeplein 17 in Groningen.

Contactpersonen

Neem voor meer informatie over alle mogelijkheden of aanmelden contact op met: 
Ingrid Hoijting, HanzePro Sportstudies via e-mail hanzepro-sportstudies@org.hanze.nl

Bijzonderheden

Deze opleiding is onderdeel van het aanbod van de Hanze Educatie Academie. De Hanze Educatie Academie (HEA) is een samenwerkingsverband tussen de educatieve opleidingen van de Hanzehogeschool. Het gaat hierbij om opleidingen op het gebied van onderwijs, kunst en sport. Binnen de HEA leiden we educatieve professionals (verder) op en werken we samen aan een brede benadering van educatieve vraagstukken.

FAQ

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Stel dan jouw vraag per e-mail via: hanzepro-sportstudies@org.hanze.nl.

 

1. Wat is een hbo Associate Degree (Ad)?

De Ad is in het leven geroepen om het gat tussen het Mbo- en het Hbo-onderwijs te dichten. Wil je als Mbo’er, met een niveau 4 diploma op zak, verder met studeren? Dan kun je dus naast een reguliere Hbo-opleiding nu ook kiezen voor een Ad-opleiding. Een Ad-opleiding duurt heel wat korter dan een Hbo-opleiding. Wettelijk staat hier namelijk 2 jaar voor. Het niveau van een Ad (niveau 5) ligt tussen dat van Mbo-4 (niveau 4) en HBO-bachelor (niveau 6) in. Een Ad-opleiding is een praktijkgerichte Hbo-opleiding. Afronding van de opleiding leidt tot een landelijk erkend diploma in de graad Hbo Associate Degree.

2. Wat betekent parttime?

Deze Ad-Sport is parttime te volgen. Een voltijdopleiding kent een studiebelasting van gemiddeld 40 uur per week: 20 contacturen en 20 uren zelfstudie. Volg je de Ad-Sport parttime dan is die studiebelasting (afhankelijk van je keuzes) de helft of minder en met een vast contactmoment online of fysiek per week. Parttime houdt ook in dat je de modules los inkoopt. Door het combineren van de juiste modules studeer je af met een hbo-diploma op niveau 5. Als je kiest voor het volgen van slechts een paar losse modules dan ontvang je hiervoor een hbo-certificaat.

3. Kan je nog wisselen tussen parttime en fulltime voor september als je je aanmeldt voor 1 mei?

Ja, u kunt wisselen van parttime naar fulltime tot 1 juni, mits je voldoet aan de criteria van student. Wisselen van fulltime naar parttime kan altijd.

4. Heb je na afronden van je Ad-Sport direct ook al je fit vakken?

Ja, in de module persoonlijk talentprogramma is ruimte voor scholingen in fitvakken.

5. Is de parttime variant goed te combineren met topsport?

Ja, Ad-Sport parttime is zeer goed te combineren met een topsport carrière.

6. Hoeveel modules zijn er voor een hele Ad-opleiding?

Om u Ad-Sport Hbo-diploma te behalen (in één van de 2 profielen) moet je 7 modules afronden. Elke module bestaat weer gemiddeld uit 2 cursussen van 5 of 10 credits (1 credit = 28 studie-uren).

7. Start de Ad-Sport altijd op 1 moment, in september?

Nee, de parttime Ad start 2x per jaar; in septemebr en in februari.

8. Is bij de Ad-Sport parttime de topsportregeling ook nog van kracht?

Ja, alle voordelen van de topsportregeling gelden ook voor de Ad-Sport parttime.

9. Is een vooropleiding met sport nodig als je wilt inschrijven voor de Ad-Sport parttime?

Nee, affiniteit, ervaring en contacten in de sportwereld zijn wel wenselijk, met name om praktijkopdrachten uit te kunnen voeren.

10. Klopt het dat je 7 modules moet afronden, om je Ad-Sport te behalen? Ieder op zijn eigen tempo, met een max van 1 jaar per module?

Ja, alle modules binnen één profiel levert een Hbo Ad-Sport diploma op. Bij inschrijven heb je wel beperkt tijd om deze in zijn geheel af te ronden (wel meer tijd dan in de voltijdopleiding).

11. In plaats van collegegeld betaal ik dus per module of cursus in de parttime variant?

Ja, dat klopt. Als je van plan bent om meerdere cursussen af te nemen (of de hele Ad te volgen), dan kunt je ook modules inkopen; deze zijn voordeliger. Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden en subsidies. Vraag naar de mogelijkheden.

12. Loop je bij Ad parttime net zoveel stage als bij voltijd? En gaat de studiefinanciering gewoon door?

Ja, in principe wel! Maar dat hangt een beetje van je persoonlijke situatie af, maar de eisen zijn identiek in beide opleidingen (voltijd en parttime).

13. Tot wanneer kan ik me aanmelden voor de Ad-Sport parttime?

Voor de parttime variant kunt jij je altijd aanmelden.

14. Kun je ook meerdere modules tegelijk volgen?

Ja, dat kan zeker. In de parttime variant zal dat voor ieder individu anders zijn. In de voltijd Ad opleiding worden ook meerdere modules tegelijk gevolgd.

15. Kom ik in aanmerking voor studiefinanciering als ik de Ad-Sport parttime ga volgen?

Dat hangt van je situatie af. Als jij je inschrijft als student voor de parttime AD-Sport, dan kun jij in aanmerking komen voor studiefinanciering. Echter inschrijven als student kent de restrictie dat je jonger dient te zijn dan 30 jaar als de studiefinanciering ingaat.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top