Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Master in Zicht

Algemeen

Oriënterend en verhelderend
Overweeg je om een masteropleiding op het gebied van onderwijs, kunsten of sport te volgen en je mastergraad te halen? Maar vraag je jezelf af welke master het meest bij jou past of twijfel je of jij geschikt bent voor het masteronderwijs? Volg dan de module ‘Master in zicht’.

In deze module maak je kennis met verschillende masters en kom je erachter welke vaardigheden van belang zijn bij het volgen en afronden van een masteropleiding bij de Hanzehogeschool, of bij een andere hogeschool.

Je gaat aan de slag met vraagstukken die daadwerkelijk voortkomen uit de beroepspraktijk van de verschillende masters. Ook krijg je een voorproefje van de masterstandaarden: meesterschap, onderzoekend vermogen, interprofessioneel handelen en doorwerking. Hierbij maak je kennis met verschillende vormen van onderzoek, staat interdisciplinair werken centraal en investeer je in je persoonlijk ontwikkeling.

Je hebt bij deze module de keuze om je breed te oriënteren op de drie verschillende educatieve masteropleidingen of om alleen een specifieke module te volgen gericht op jouw masterkeuze.

Uitgebreid

Community of learners en onderzoek 

De inhoud van deze module bestaat uit een introductie en voorbereiding op de masterstandaarden: 

  • Meesterschap, hierin komt professionele ontwikkeling, het lerend vermogen en ethisch moreel handelen tot uiting.     
  • Onderzoekend vermogen, hierin is uiteengezet hoe onderzoekend vermogen de masterprofessionals in staat stelt om de beroepspraktijk te veranderen en doorwerking te bewerkstelligen.    
  • Interprofessioneel handelen, waarin het belang van handelen vanuit een breed perspectief en samenwerken in een multidisciplinair netwerk is gekenschetst.
  • Doorwerking; waarin het doel en de impact van de bijdrage die een masterprofessional heeft op de beroepspraktijk is beschreven. 

De module start met het schetsen van het brede landschap van masteropleidingen. Welke smaken zijn er? Wat is het verschil tussen een hbo-professional master en een universitaire master? Wanneer is een premaster nodig? Hoe combineer je in een master werk en studie en geeft de masteropleiding een boost aan de loopbaanontwikkeling? Naast de hieronder genoemde drie masteropleidingen zijn tijdens de startbijeenkomsten ook vertegenwoordigers van andere masteropleidingen in onderwijs, kunsten en de sport aanwezig.

Nadat het speelveld is verkend, kijken we naar de spelers. Waar zitten jouw kwaliteiten? Wat heb jij nodig om tot het masterniveau te groeien?

Het hart van de module zijn drie blokken van drie lessen waarin je op bezoek gaat bij één van de educatieve masters van de Hanze Educatie Academie. Naast informatie over de opleiding krijg je handvaten aangereikt om met actuele vragen uit de praktijk waarin je werkt of wilt werken al onderzoekend aan de slag te gaan. Je maakt kennis met een voor de masteropleiding relevante onderzoeksmethode. In dialoog met de ‘community of learners’ -  een leergemeenschap van collega’s uit verschillende disciplines - voer je een onderzoek uit met bijbehorende schrijfopdracht uit. De resultaten worden met elkaar besproken. Zo krijg je inzicht in de vaardigheden die nodig zijn om een masteropleiding succesvol te volgen en af te ronden.

De drie educatieve masters van de Hanze Educatie Academie:

Master Talentontwikkeling en Diversiteit

Het lesgeven gaat je goed af. Net als de interactie met je leerlingen. Je hebt interesse in het ontdekken van verborgen talenten van leerlingen, het bedenken van spannende projecten of vernieuwende lesmethoden: je geniet met volle teugen van jouw rol als leraar. Toch vraag je jezelf soms af of het anders kan. Hoe ziet jouw toekomst eruit? Op welke manier kun jij jezelf verder ontwikkelen en specialiseren? Hoe zorg jij ervoor dat ook jij klaar bent voor de klas van morgen? Lees meer ... 

Master Sport – en Bewegingsonderwijs

Je hebt een passie voor sport en bewegen. Het stimuleren van een actieve leefstijl bij jongeren, het bevorderen van gezond beweeggedrag in het onderwijs, het bedenken van innoverende sportprogramma's of vernieuwde activiteiten: je geniet van jouw rol als sportprofessional. Wil jij jouw loopbaan verder ontwikkelen? Doorgroeien naar een masteropgeleide professional die een bijdrage kan leveren aan de verdere professionalisering van sport- en bewegingsonderwijs? Dat kan, met de master Sport- en Bewegingsonderwijs. Lees meer ... 

Master Kunsteducatie

Ben je een professional in de kunsteducatie? Bijvoorbeeld op een school, in een kunstcentrum, bij een organisatie voor amateur- of professionele kunst? Werk je met jongeren, ouderen, amateurs of professionals? Ben je actief in een bestaande organisatie of juist daarbuiten, bijvoorbeeld op het gebied van community art? Dan weet je hoe belangrijk het is om als professional ontwikkelingen bij te houden en je kennis te verbreden en te verdiepen. Om zelfstandig toegepast onderzoek uit te voeren in een werkomgeving die snel verandert. Om complexe vraagstukken uit de praktijk adequaat te kunnen aanpakken. Lees meer ... 

Praktisch

Doelgroep

Professionals die hun kennis willen verdiepen en verbreden, die op zoek zijn naar intercollegiale uitwisseling en geïnteresseerd zijn in een masteropleiding in onderwijs, kunsten of de sport. Ofwel professionals die zoekende zijn over wat een volgende stap in hun loopbaan kan zijn en die nieuwsgierig zijn naar het behalen van een mastergraad!

Overige data

Voor het volgen van een masteropleiding is het hebben van een bachelordiploma een voorwaarde.

Aan het volgen van de oriënterende module ‘Master in zicht’ zijn geen instapeisen of andere voorwaarden verbonden.

Aansluitend aan de module ‘Masters in zicht’ kunnen er op aanvraag informatiegesprekken en intakes bij desbetreffende masteropleidingen worden georganiseerd.

Tijden

  • Start op 16 februari 2024
  • Startbijeenkomsten: 16 februari en 1 maart
  • Op bezoek bij de master Talentontwikkeling en diversiteit: 8, 15, 22 maart
  • Op bezoek bij de master Sport- en bewegingsonderwijs: 5, 12, 19 april
  • Op bezoek bij de master Kunsteducatie: 26 april, 17, 24 mei
  • Slotbijeenkomst: 31 mei
  • Afsluiting: 7 juni

Duur

Vrijdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur

Tijdsinvestering

Startbijeenkomsten: 2 x 2,5 uur op de vrijdagochtend + schrijfopdracht 2 uur.

De drie bijeenkomsten rond één onderzoeksvraag van een specifieke masteropleiding vragen een tijdsinvestering van ongeveer: 3 x 2,5 uur college en community of learners op de vrijdagochtend (7,5 uur) + onderzoeksétude en schrijfopdracht 3 uur.

Kosten

De gehele ‘Master in zicht’ kost € 450,00 (13 bijeenkomsten).

Eén deel gericht op één specifieke masteropleiding kost € 200,00 (5 bijeenkomsten).

Locatie

Hanzehogeschool Groningen

Afronding

Na afronding van de module ontvang je een certificaat.

Contactpersonen

Voor vragen kun je mailen naar: educatieacademie@org.hanze.nl.

Bijzonderheden

Je kunt aan de gehele module waarin je kennis maakt met alle drie de educatieve masters ((13 bijeenkomsten)) of je kiest voor het kennismaken met één specifieke master. Inclusief de bijeenkomsten met de startbijeenkomsten is dat dan totaal 5 bijeenkomsten.

Deze opleiding is onderdeel van het aanbod van de Hanze Educatie Academie. De Hanze Educatie Academie (HEA) is een samenwerkingsverband tussen de educatieve opleidingen van de Hanzehogeschool. Het gaat hierbij om opleidingen op het gebied van onderwijs, kunst en sport. Binnen de HEA leiden we educatieve professionals (verder) op en werken we samen aan een brede benadering van educatieve vraagstukken.

Deelnemers

Je volgt deze module samen met professionals en derdejaars bachelorstudenten, waardoor je kunt profiteren van zowel praktijkervaring als nieuwe inzichten.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top